Prvih 100 dana rada Upravnog odbora Kluba

PRVIH 100 DANA RADA NOVOG SAZIVA UO NK TOŠK

U prvih mjesec dana rada Upravnog odbora NK TOŠK pokrenuta je analiza svih segmenata djelovanja Kluba kako bi se utrvdila precizna pozicija u kojoj se Klub nalazi, a u cilju formiranja kratkoročnog plana sanacije dugovanja, te kreiranja srednjeročnog plana za stabilizaciju Kluba. Nogometnom klubu TOŠK potreban je stabilan sistem rada i djelovanja, izbalansiran odnos prihoda i rashoda, kako bi Klub neometano mogao funkcionisati neovisno o turbulencijama i čestim promjenama na rukovodećim pozicijama (Upravni odbor). Potrebno je osigurati da sva tijela i pozicije predviđene Statutom (Skupština, Nadzorni odbor, Upravni odbor, sekretarijat) neometano obavljaju svoje zadatke kako bi se osiguralo jedinstvo u ispunjenju ciljeva koji se usaglašavaju na najvišem tijelu Kluba – Skupštini.

Skupština Kluba

Na sjednici Skupštine održanoj 08.01.2021. krenulo se u bitne promjene Statuta i izradu
sistematizacije radnih zadataka, gdje je utvrđeno da nepostojanje pozicija direktora i sportskog
direktora šteti u operativnom radu Kluba.

Upravni odbor i direktor

  • Izvršen je pregled dugovanja, te je do danas utvrđeno dugovno stanje: 45.497,06 KM.
  • Utvrđena je analiza sponzorskih ugovora, te utvrđeno je da Klub ima 30 potpisanih sponzorskih ugovora od čega u samo 6 ugovora nije unaprijed povučen ugovoreni iznos (svi ostali realizirani).
  • Obavljeni su razgovori sa sljedećim kompanijama u vezi sa potpisivanjem sponzorskog ugovora: Adriatic osiguranje, Štamparija S, Elektroinstalaterska radnja vl. Braković Ernad, HIFA Petrol, Inox Ajanović, DAR doo i Restoran Intermezzo, Nordstar, Securitas, Inter doo, Rapić doo, Process doo, Medena Commerce, ES Stahl, Pekara Deljkić, Urban Lounge bar, Slastičarna Raffaelo, Gluck Norm, Sumy doo, Fast food pizzeria E&M, Oniks Transport, Green Light, HES Komerc, Sun Pack, Distributivni Centar Tešanj, Tešped, Adi Mark, Ilma, MIS Team, Euro Skele.
  • Pokrenut je projekat evidencije redovnih članova Kluba za 2021. godinu i prodano 243 članskih kartica od čega je 80 dodijeljeno uposlenicima Pobjeda dd i Mann Hummel,
  • Usvojen novi Pravilnik o članstvu, te pokrenuta realizacija evidencije članstva,
  • Usvojen Etički kodeks koji tretira ponašanje članova, navijača i zaštitu grba Kluba,
  • Ulaganje u revitalizaciju travnate površine glavnog stadiona i zasijavanje nove kulture trave za sportske terene, te đubrenje i tretiranje terena agronomskim hemikalijama,
  • Ravnanje i uređenje klupskog dvorišta i parkinga,
  • Angažovanje sekretara i oružara,
  • Informatičko opremanje administracije i uvođenje računovodstvenog sistema za praćenje prihoda i rashoda,
  • Izvršen je finansijski obračun za 2018., 2019. i 2020. godinu čime se precizno utvrdila finansijska pozicija u kojoj se Klub nalazi,
  • Dostavljena je dokumentacija za proces licenciranja za narednu sezonu m:tel Prve lige Federacije BiH,
  • Održan sastanak sa g. Suad Huskić, Općinski načelnik, i Medarić Nadirom na teme infrastrukturnih ulaganja NK TOŠK u glavni teren i izgradnje pomoćnog terena,
  • Održan inicijativni susret sa predstavnicima NK Vis Simm bau u vezi sa otvaranjem prijateljske saradnje dvaju klubova i potencijalnog zajedničkog ulaganja u izgradnju pomoćnog terena. Iznešeni su prijedlozi koji bi se mogli realizirati, za otvaranje nove saradnje na obostranu korist u svim pravcima sportskog djelovanja. Pozvali smo ih na zvanični sastanak, ali nikad nismo dobili odgovor.
  • Izrađen Idejni projekat za izgradnju sportskog terena u Mekišu sa svim pratećim objektima sportskog karaktera, u svim dijelovima po UEFA kriterijima i standardima, te u postojećim kapacitetima trenutnog terena bez dodatnih finansijskih izdvajanja za zemljište.
  • Dobivena Saglasnost za korištenje terena u Mekišu na 50 godina od MZ Dobropolje-Mekiš,
  • Upućen prijedlog projekta izgradnje terena sa umjetnom travom na Udruženje privrednika Tešanj za pomoć u finansiranju nabavku umjetne trave.
  • Obezbjeđeno preko 45.000,00 KM putem donacija i sponzorstava, te sanirana dugovanja iz 2020. u iznosu od: 6,000,00KM zaostale plate, 2.200,00KM troškovi službenih lica, 4.780,00KM troškovi disciplinskih kazni prema NS FBIH, 850,00KM troškovi stanarina,350,00KM troškovi video snimanja utakmica SMART TV, 800,00KM Fontana, 2.190,00KM Šerif Hasić, Securitas 900,00KM, Tapas 2.868,90KM,
  • UKUPNO: 20.938,90 KM vraćenih dugovanja.

IGRAČKI KADAR

Zatekli smo nepovoljnu igračku konstrukciju gdje su glavni igrači iz svih linija dobili ispisnice i dogovorili nove angažmane u drugim klubovima, od čega smo uspjeli zadržati jednog – Škrijelj Sadika. Također, zbog neizmirenih dugovanja prema igračima u vidu plata i obećanih premija, bili smo u stisci sa vremenom da u roku od 10 dana od dana preuzimanja prioritetno izmirimo ove obaveze kako bi se izvršila prozivka i nesmetano počeo rad sa pripremama.

Uz znatno smanjen budžet, uspjeli smo dovesti ciljana pojačanja prema pozicijama koje su deficitarne. Sastavili smo mladu ekipu, neiskusnu, sa ciljem afirmacije i izgradnje tima za narednu sezonu. Punu podršku u radu povjerili smo stručnom štabu na čelu sa Zaimović Dženan.

Obezbjedili smo adekvatne uslove koje je stručni štab zahtijevao sa treninzima i utakmicama na terenima sa umjetnom travom u Tesliću i Doboju po najmanje 4 sedmična treninga na ovim terenima.